Lama Ole Nydahl – Oficiální stránky

Lama Ole Nydahl se setkal s královnou matkou a učil v Bhútánu

Publikováno 28. 12. 2012

Dne 14. prosince 2012 přistál Lama Ole Nydahl na jediném bhútánském letišti v městě Paro. Byl vřele přijat princem Daši Wangdim. Jako v předešlém roce byl Lama Ole pozván bhútánskou královskou rodinou, aby předával učení a navštívil některá z hlavních místních buddhistických míst.

Hornaté království Bhútánu, které se nachází mezi Indií a Čínou, je známé tím, že používá index hrubého národního štěstí k měření celkového blahobytu svých obyvatel a země místo hrubého národního produktu. Buddhismus je vidět ve všech aspektech bhútánské společnosti, od umění a architektury po vládní politiku.

Lama Ole Nydahl měl zcela nabitý program. Jeho třídenní návštěva zahrnovala audience u dvou ze čtyř bývalých královen a sester Její Výsosti Aši Sangda Cchondön a Její Výsosti Aši Cchering Jangdön, a královny matky současného bhútánského krále Džigme Khesar Namgjal Wangčuga. Lama Ole měl také veřejnou přednáškou o buddhismu v Thimphu, hlavním městě Bhútánu, a přednášku v azylu pro problémovou mládež.

Lama Ole podnikl také několik návštěv na významná buddhistická místa v západním Bhútánu. Mezi ně patří zejména Tygří hnízdo (tib. taktsang), meditační místo na vysokém horském srázu ve výšce přes 3100 m, zasvěcené slavnému buddhistickému mistrovi Guru Rinpočhemu (skt. Padmasambhava), který přinesl buddhismus do Tibetu, a Kjičhu Lakhang, významný klášter ze 7. století nedaleko město Paro.

Návštěva do Bhútánu byla velmi úspěšná, posílala svazky, které se začaly tvořit na konci 60. let, kdy se Lama Ole Nydahl a jeho žena Hannah stali žáky Lobpena Cečhu rinpočheho, velkého buddhistického mistra, který pracoval zejména v Nepálu a Bhútánu, a byl strýcem čtyř sester-královen Bhútánu té doby.