Lama Ole Nydahl – Oficiální stránky

Film o Hannah Nydahlové získal cenu publika pro nejlepší dokument

Publikováno 24. 11. 2014

S radostí přinášíme skvělou zprávu, že 16. listopadu 2014 získal film o Hannah Nydahlové nazvaný „Hannah: Buddhism’s Untold Journey“ cenu publika pro nejlepší dokument na mezinárodním filmovém festivalu ARPA v Los Angeles.

Film vypráví příběh Hannah Nydahlové, zesnulé manželky Lamy Oleho Nydahla a buddhistické učitelky. Dokumentuje cestu tibetského buddhismu na Západ prostřednictvím života někoho, kdo se tento přenos velmi zasloužil. Film „Hannah“ vznikal pět let a jeho režiséři a producenti, Marta Kessler a Adam Penny, dva blízcí žáci Hannah a Lamy Oleho Nydahlových, do něj vložili obrovské množství práce, za podpory mnoha dalších přátel a kolegů.

Film sleduje Hannah s manželem Olem od jejich idealistických hippie kořenů v Kodani v šedesátých letech po magické město Káthmándú, kde se v roce 1969 stali prvními západními žáky Jeho Svatosti 16. Karmapy, prvního vědomě se reinkarnujícího lamy Tibetu, který změnil jejich život navždy. Po třech letech strávených studiem a meditací ve východním Himálaji s 16. Karmapou a dalšími vysokými lamy školy Karma Kagjü byli Hannah a Ole požádáni, aby se vrátili do Evropy, sdíleli své zkušenosti s ostatními a začali zakládat v západním světě buddhistické skupiny a centra v rámci linie Karma Kagjü. Hannah se stala překladatelkou a blízkou spolupracovnicí nejvyšších učitelů Karma Kagjü a uvedla generaci tibetských lamů na Západ. Právě její skromná, ale velmi vlivná práce vedla dánské noviny k tomu, že ji označily za „Matku buddhismu“.

Film „Hannah“ se promítal v legendárním kině Egyptian Theater – místě zcela první filmové hollywoodské premiéry v roce 1922 – v rámci 17. ročníku mezinárodního filmového festivalu ARPA. Cílem festivalu ARPA je „představit veřejnosti jedinečné lidské příběhy“. Tento film popisu zcela jistě odpovídá a jedinečný a silný příklad Hannah se dotkl mnoha nebuddhistů v publiku. Projekce a cena jsou důležitým krokem k tomu, aby film mohl být vybrán pro jiné větší festivaly a promítal se v kinech po celém světě.

Lama Ole, produkční tým a všichni zúčastnění jsou hluboce vděčni všem, kdo film během pěti let jeho vznikání podporovali.