Lama Ole Nydahl – Oficiální stránky

J. S. 17. Karmapa připomíná 40 let práce Lamy Oleho Nydahla pro buddhismus

Publikováno 14. 10. 2012

Rok 2012 znamená 40. výročí práce Lamy Oleho Nydahla na přenosu buddhismu Diamantové cesty na Západ. Od té doby, kdy velký mistr meditace a jejich učitel J. S. 16. Karmapa požádal Lamu Oleho a jeho zesnulou ženu Hannah, aby učili buddhismus na Západě, bylo založeno více než 630 center Buddhismu Diamantové cesty.

Ve čtvrtek 9. srpna se J. S. 17. Karmapa Thinle Thaje Dordže, hlava školy Karma Kagjü, zúčastnil slavnostní večeře s Lamou Olem Nydahlem a více než 3 000 jeho žáků v Evropském centru v Německu, hlavním centru Buddhismu Diamantové cesty. Jako vždy v pohodě a s vřelým úsměvem J. S. 17. Karmapa přednesl srdečný projev o svém blízkém žákovi a příteli lamovi Olem:

„Dnešní večer je velmi zvláštní příležitostí nejen proto, že jsme všichni tady. Jsme zde, abychom oslavili něco, co je historií. Oslavovat něco takového je vždy dobré, proto si myslím, že bychom všichni tady chtěli poděkovat a vyjádřit svou vděčnost za 40 let šíření Buddhova učení ve světě, předávání útočiště, kurzů phowy, učení ngöndra a spojení vás všech dohromady jako velké rodiny – harmonické rodiny, rodiny praktikujících. Proto bych chtěl připomenout, že to všechno se děje díky jemu. Samozřejmě víme, jak je silný, fyzicky i duševně, ale ještě je třeba udělat hodně práce. Takže ze své strany a jsem si jistý, že i z vaší strany, bych rád popřál velmi, velmi dlouhý život a silný život, abys mohl dále rozvíjet tento skvělý základ buddhismu a zpřístupnit jej na celém světě. Ať tě chrání požehnání naší linie a požehnání mých učitelů a také moje přání.“

Když lama Ole dostal požehnání od svého učitele, odpověděl: „Řeknu vám, co jsme s Hannah vždy dělali, když nás vznešené vedení hodně chválilo, což se nestávalo moc často, ale je moc pěkné být pochválen, děkuji. My jsme řekli: Slibujeme, že budeme pracovat tvrději. Je to užitečné. Přijmete to? Děkuji.“

Řeč J. S. 17. Karmapy pronesenou k Lamovi Olemu a jeho žákům při příležitosti 40 let Buddhismu Diamantové cesty můžete sledovat zde.

Lama Ole Nydahl dostal od svých žáků dar – svůj osobní symbol – dordže na měsíčním disku, vyrobený z nerezové oceli. Protože bylo přítomno tolik národností z mnoha zemí, kde Lama Ole a Hannah Nydahlovi založili centra buddhismu Diamantové cesty, na velké plátno se promítala slova „děkujeme vám“ v různých jazycích. Všichni s radostí vyjadřovali vděčnost svému učiteli ve svém mateřském jazyce, poslední byla dánština, jazyk rodné země Lamy Oleho Nydahla.